Spanningstheorie
Het is daarom belangrijk dat trainers er ook mee omgaan en des te belangrijker dat ontspanningstrainers er goed in thuis zijn.
Deze unit begint met achtergrondinformatie over de stresstheorie en definities van stress. Ook de biologie van het stressmechanisme wordt besproken en de fysiologische aspecten worden gekoppeld aan stress.
In de loop van dit trainingsprogramma krijgen cursisten te maken met verschillende benaderingen zoals de reactiegerichte benadering of de transactionele benadering. Verschillende beproefde modellen en schema's worden gepresenteerd.
Na een praktische inbreng waarin de cursisten zelfstandig aan de slag gaan, wordt het SORK-schema uitgediept en komen persoonlijke stressoren en persoonsgebonden factoren van het organisme aan bod, evenals persoonlijke reactiepatronen en gevolgen.
De effecten van stress en manieren en technieken om met stress om te gaan worden ook uitgelegd aan de cursisten en geïllustreerd met diagrammen. Daarnaast worden ontspanningstechnieken geïntroduceerd en wordt de term ontspanning besproken en gekoppeld aan verwante termen.


