Idrottsspecifik träning
För att lyckas inom idrotten, oavsett om man tävlar eller är amatör, krävs idrottsspecifik uppbyggnads-, förberedelse- och utjämningsträning. Detta är nödvändigt för att förbättra prestationen. Idrottsspecifik träning ska också motverka eventuella obalanser och överbelastningsproblem.
Idrottsspecifik träning omfattar därför träning av styrka, uthållighet, koordination, snabbhet och flexibilitet, som är speciellt anpassad för respektive idrott. I tävlingsidrotter är det också viktigt att införliva de befintliga pressförhållandena (tidspress, förväntningspress etc.) i träningen.
För att kunna träna specifikt hjälper idrottstypsanalysen tränaren att skapa en krav- och belastningsprofil för idrotten, som också bestämmer idrottarens måltillstånd. För att kunna genomföra idrottsspecifik träning på grundval av kravanalysen måste denna vara mycket specificerad , individualiserad och differentierad.
I princip kan dock även icke-specifika träningsstimuli ha ett positivt inflytande på idrottsspecifika förmågor. Huruvida ett träningsprogram är idrottsspecifikt beror därför på flera faktorer. Här spelar transfer en viktig roll. I denna enhet lär sig kursdeltagarna hur de kan skapa sportspecifik träning för olika sporter baserat på sporttypsanalysen, även under påverkan av tryckförhållanden.